Un mort i una vintena de ferits en el Medusa Festival degut a una tempesta d’arena

Un jove de vint-i-vuit anys ha mort i més de vint han patit ferides en ensorrar-se part de l’escenari principal i l’estructura de l’entrada al recinte que alberga des de dimecres passat el Medusa Festival, a la platja de Cullera. El fatal accident s’ha produït, segons les primeres informacions, pel fortíssim vendaval que s’ha deslligat entorn de les quatre d’aquesta matinada i que ha embolicat en una tempesta d’arena tot el recinte.

Emergències ha informat que nou d’ells estan greus i han sigut evacuats a diferents hospitals de València i de la Ribera, a Alzira, mentre altres dotze ferits han patit lesions lleus pel que han sigut atesos en el lloc pels diferents equips sanitaris.

L’organització, “desolada”, suspén temporalment l’activitat
L’organització del Festival ha emés un primer comunicat aquesta matinada en el qual informava que després de les inclemències meteorològiques ocorregudes obligaven al desallotjament del recinte com a mesura preventiva i amb l’objectiu de garantir la seguretat dels assistents, i es “suspenia temporalment” l’activitat.

Més tard, en un segon comunicat, els membres de la direcció del Medusa asseguren sentir-se “completament desolats i consternats davant el succeït la passada matinada”, i s’han posat a la disposició dels afectats per al que necessiten. També expressen les seues “profundes i sinceres condolences als familiars i amics afectats per les fatals conseqüències esdevingudes anit”.

“Fa unes hores, la localitat de Cullera i altres limítrofes s’han vist sorpreses per inclemències meteorològiques excepcionals que van causar diversos danys en la infraestructura del nostre recinte. Cap a les 4 de la matinada, un inesperat i violent vendaval va assolar unes certes zones del festival obligant aquesta direcció a prendre la decisió immediata de desallotjar l’àrea de concerts per a garantir la seguretat dels assistents, treballadors i artistes congregats en Medusa Festival”, assenyala.

“Desgraciadament -afig-, el fenomen meteorològic de característiques devastadores va fer que algunes estructures provocaren els inesperats fets”.

Des de l’organització assenyalen així mateix que envien “tot” el seu “suport i afecte per als afectats en aquests moments tan durs i tristos” i conclouen: “Els nostres pensaments estan en tot moment amb ells, la direcció de Medusa Festival ens posem a la seua disposició quan necessiten”.

El Festival, que esperava reunir fins al diumenge a unes 320.000 persones, va començar aquest divendres la seua programació oficial de música electrònica.

51.000 assistents desallotjats per precaució
Al voltant de les quatre de la matinada, ratxes de vent, que han superat els 93 quilòmetres per hora, han provocat la caiguda de diverses estructures, entre elles el cartell de grans dimensions de l’entrada principal, i parts dels escenaris, algunes de les quals han caigut sobre el públic. Aquesta situació ha obligat a evacuar tot el festival, en el qual a aqueixa hora hi havia al voltant de 51.000 persones.

Alguns dels assistents han explicat que han notat com una “tempesta d’arena”, un “aire que crema” o “com a fum negre” han vist com queia sobre la gent diverses estructures, una d’elles de l’escenari principal.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, durant aquesta matinada s’han produït “rebentades càlides” amb ratxes molt fortes de vent i bruscos ascensos de temperatura.

Què és una ‘rebentada càlida’?
Pel que sembla, les fortes ratxes de vent s’han iniciat després d’una anomenada “rebentada càlida”, que és una pujada sobtada de la temperatura i baixada de la humitat, que provoca fortes ratxes de vent que, encara que han durat uns 20-25 minuts en aquest cas, són molt intenses i també s’han repetit en altres zones de la Comunitat Valenciana.

Res més produir-se el fatal accident, la Guàrdia Civil i la Policia Local de Cullera han evacuat en tot just uns minuts tot el recinte on s’estaven celebrant els concerts, mentre els equips sanitaris atenien i evacuaven als ferits més greus a diversos hospitals.