L’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) atorga a la Vall d’Albaida el nivell 2 com a Destí Turístic Intel·ligent

La Xarxa de Destins Turístics Intel·ligents de la Comunitat Valenciana (DTI-CV), coordinada per l’Invat·tur, es va constituir com una agrupació d’àmbit autonòmic constituïda pels destins turístics locals i supramunicipals com a membres titulars, amb la col·laboració del sector empresarial i també de les institucions acadèmiques i universitats, per tal d’abordar el turisme des d’una visió més integral i competitiva.

El departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida es va adherir a aquesta xarxa en setembre de 2021, entrant com a Destí Turístic Intel·ligent de nivell 1, i des d’aquest moment es va posar a elaborar el Pla DTI amb unes accions concretes per tal d’assolir el nivell 2.

Entre les accions dutes a terme, i que han fet possible la incorporació del destí Vall d’Albaida com a nivell 2, trobem diferents vessants.

Pel que fa a la branca de la “Governança” s’ha creat la Comissió Interdepartamental de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, integrada per totes les àrees relacionades amb el turisme, directa o indirectament, com són la de Medi Ambient, Igualtat, Benestar Social, Cultura i Joventut, entre d’altres.

El president, Vicent Gomar, va destacar en el moment de la creació d’aquesta comissió, “la importància de treballar de forma coordinada i conjunta, per tal d’optimitzar tots els recursos de la Mancomunitat per assolir una governança col·laborativa i més eficient, i oferir així un destí turístic de major qualitat”.

A més, s’han posat en marxa les meses sectorials de turisme i una actualització del Pla Estratègic.

Pel que fa al vessant de la “sostenibilitat”, l’equip d’Educació Mediambiental, va dur a terme unes jornades de sensibilització Mediambiental. En termes d’“innovació”, i com vam anunciar recentment, el destí Vall d’Albaida ja forma part del programa de qualitat SICTED, que compta amb 30 serveis adherits, 23 d’ells amb la distinció SICTED.

Quant a la “informació turística”, el departament de Turisme de la Vall d’Albaida ha homogeneïtzat la senyalització direccional i interpretativa del “Roda la Vall” als 34 pobles de la comarca.

I com a colofó en aquest vessant, s’ha treballat molt intensament a donar una major visibilitat de l’agenda d’esdeveniments en el destí amb la iniciativa “Apassiona’t a la Vall d’Albaida”.

UN PROJECTE TURÍSTIC A LLARG TERMINI

Per tal de seguir avançant i pujar de nivell en la Xarxa DTI-CV, durant els pròxims anys, aniran executant-se les accions de digitalització, accessibilitat i competitivitat del Pla de Sostenibilitat, a més de seguir desenvolupant les ja esmentades.

Amb l’execució del Pla de Sostenibilitat s’assolirà la totalitat de l’ambiciós Pla de Destins Turístics Intel·ligents que va presentar el departament de Turisme de la Mancomunitat, que ha suposat i que suposarà una gran injecció de diners en el sector turístic de la Vall d’Albaida.

“Aquest pla que ara està començant a donar els seus fruits, és una manera de dotar a la nostra comarca d’activitat econòmica i futur, per tal de fer front al temut despoblament, facilitant recursos a la part emprenedora i empresarial de la comarca”, conclou el conseller de Turisme, Antonio Esquinas.