El circuit Sonora viatja a Aielo Malferit amb propostes de ‘jazz’, ‘rock’ i música familiar

Sonora, el circuit de la música valenciana, organitzat per Cultura de la Generalitat mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, torna aquest cap de setmana a les capitals culturals valencianes, Alzira i Aielo de Malferit. El dissabte 5 de novembre a les 19.30 hores, la Casa de la Cultura d’Alzira acollirà el ‘jazz’ d’Autòctone. També dissabte, arribaran a Aielo de Malferit el ‘rock’ de Valira i la música urbana de Maluks en un doble concert que tindrà lloc a les 23.00 hores al passeig de l’Eixample. Aquest cap de setmana, Alzira també rebrà la visita de la proposta de música familiar d’Iruixa Skargots, el diumenge 6 de novembre a les 12.00 hores a la plaça Major.

Autòctone, que van ser finalistes en la categoria de ‘jazz’ dels Premis Carles Santos 2021, fan un mestissatge entre la cultura valenciana, a través de la nostra llengua, i el ‘jazz’. La música del trompetista Pepe Zaragoza es fusiona amb els versos d’escriptors valencians, recitats per Eva Romero, i s’uneix al piano de Carlos Sáez, el baix de Miquel Álvarez i la bateria de Tico Porcar.

‘Supernova’ és una explosió estel·lar i també és el segon disc del grup Valira, en què al ‘rock’ independent li sumen el component melòdic, que és el segell de la banda, però també una mescla contemporània que encaixa perfectament les lletres profundes amb la contundència de les guitarres i la bateria. D’altra banda, amb només un àlbum, el revitalitzant ‘Som i vibrem’, Maluks donen veu al mestissatge i el multiculturalisme del barri valencià de Benimaclet amb música urbana i inspiracions sonores diverses.

La proposta familiar divertida i esbojarrada d’Iruixa Skargots ve des de les catacumbes de Jamaica a fer-nos ballar a ritme del seu ‘feministeady’, un nou estil musical en què les cançons pròpies i les revisitades suposen una aposta per valors amables, solidaris, inclusius, d’estima i respecte.

Després d’aquests concerts de Sonora encara quedaran dues parades a les capitals culturals valencianes: el 12 de novembre amb la cantautora Esther a Alzira i el 13 de novembre amb Factoria de Sons a Aielo de Malferit.

Circuit Sonora

El circuit Sonora porta per tot el territori valencià grups i solistes que van resultar finalistes o guanyadors de l’edició anterior dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. Enguany, Sonora continuarà el format posat en marxa en l’edició anterior i farà parada en sis localitats, amb diferents concerts durant un mes en cadascuna d’aquestes.

D’aquesta manera, després del concert inaugural de Zoo a Orihuela el 30 de setembre, durant els mesos d’octubre i novembre, les capitals culturals valencianes, Alzira i Aielo de Malferit, acolliran diferents propostes musicals de tots els estils, des de música familiar fins a ‘jazz’, ‘rock’ o cançó d’autor. Al gener, Sonora arribarà a Peníscola i al febrer viatjarà a Castelló de la Plana, amb concerts a l’Auditori i al Museu de Belles Arts. El circuit conclourà al març a Alacant, amb dos espais de celebració: el Teatre Arniches i el Paranimf de la Universitat d’Alacant.

Els artistes que formen part d’aquesta tercera edició de Sonora són Zoo, Marcel el Marcià, Factoria de Sons, Valmuz i Sedajazz Big Band, Maluks, Valira, Esther, Autòctone, Iruixa-Skargots, Ramonets, Ding Dong System, Mafalda, Santero y Los Muchachos, Òscar Briz, Besarabia, Jordi Sanz, Luis Prado, Joe Pask, Júlia i Sandra Monfort.

En aquesta edició, la imatge gràfica, que remet a l’estètica ‘vintage’ de les cintes de casset, ha anat a càrrec de l’estudi Sud+Sud i l’espot del circuit és de Tresdeu Media. Tota la programació de Sonora es pot consultar en el web <circuitsonora.com>, en el qual també es poden comprar les entrades, que tenen un preu simbòlic de 3 a 5 euros en tots els concerts del circuit.