Albaida inaugura l’homenatge a Empar Claramunt
Empar Claramunt, nascuda a Puçol en 1954, va morir el 25 de març de l’any passat, després de tota una vida dedicada amb vocació plena al món de les marionetes. Es va llicenciar en Filologia moderna en la Universitat de València el 1975 i deu anys més tard va descobrir la importància de les marionetes i la pedagogia amb María Signorelli. A més, va dirigir el Teatre Buffo en el seu naixement (1983), fruit d’una experiència pedagògica, i en 1998 va nàixer de la seua mà l’Associació d’Amics i Amigues de la marioneta i altres arts, al carrer Túria del Cap i casal i que, fa uns anys, es va traslladar a una nau de la Ciutat de l’Artista Faller. És en aquest lloc on comparteix espai amb el Teatre Buffo i projectes amb la docent Carmen García. Així mateix, durant la seua llarga trajectòria va passar per companyies com Bambolina. Amb tot allò, Claramunt va deixar una profunda marca en el món de les arts escèniques valencianes.
És per això que el Museu Internacional de Titelles d’Albaida ha decidit rendir-li un merescut homenatge amb una exposició retrospectiva que s’inaugurà ahir, 16 de setembre a les 20 hores i que estarà disponible fins al pròxim 16 de gener de 2023. La cita, titulada «Empar Claramunt, l’ànima dels titelles» aborda tota la seua trajectòria i, a més, presenta altre gran atractiu com ve a ser l’estrena d’un documental en el qual s’analitza tota la vida i obra d’Empar Claramunt. Per a dur-lo a terme, s’ha realitzat una investigació exhaustiva amb entrevistes molt detallades a persones vinculades al món dels titelles, com els seus amics o molts dels companys els quals han treballat amb la protagonista al llarg de la seua vida.
Considerada una mestra en l’ús de materials com la fusta i en aspectes com l’abstracció escènica, Claramunt va aconseguir enlluernar a generacions senceres de valencians amb les seues obres i la seua esplendor i dedicació. A la inauguració, els visitants es trobaren amb elements icònics d’aquesta autora pionera en la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, l’exposició queda concentrada en la mostra d’elements específics com alguns dels titelles més reconeguts de les més de 20 obres que va dirigir. També compta amb cartells de les representacions, per exemple. Abordar la figura d’Empar Claramunt és conéixer a una persona que va dedicar la seua vida al que més li agradava, amb una vocació i dedicació úniques. És per això que la cita va quedar marcada per a molts veïns i veïnes de la comarca, així com per a tots els que no hi van poder assistir, ja que compten amb l’oportunitat de gaudir d’aquesta exposició fins al pròxim 16 de gener.