32 associacions de platges afectades per la regressió de l’arena s’han manifestat per demanar solucions

El problema de la regressió de l’arena de les platges no afecta sols a un o dos municipis, sinó a pràcticament tot el litoral mediterrani. És per això pel que 32 associacions de platges afectades en la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria, han decidit unir forces sota la plataforma SOM Mediterrània per a donar visibilitat a aquest problema, amb una gran manifestació duta a terme ahir, dissabte 6 d’agost. Així, van fer dues peticions clares al Ministeri de Transició Ecològica.

En primer lloc, amb aquesta manifestació els ciutadans han demanat al Govern un canvi legislatiu i una nova planificació que permeta la regeneració i sostenibilitat de les platges. Des de fa milers d’anys la morfologia de la costa s’ha mantingut estable, fins a la construcció massiva de ports i embassaments. Unes infraestructures concebudes per al bé comú que generen riquesa. No obstant això, estan retenint milions de metres cúbics d’arena que abans la naturalesa depositava a les platges per mantenir-les estables.

Així, les seues conseqüències hi han desembocat en un deteriorament dels ecosistemes marins i terrestres, provocant que la mar engolira sense control. Els veïns manifesten que està en perill el futur dels seus valors i identitat com a poble, així com el seu estil de vida, la seua cultura, economia i ecosistemes.

Sota la Llei sobre la Responsabilitat Mediambiental, els ciutadans han reclamat, a més, que igual que s’invertiran 542 Milions d’euros en l’ampliació del port de València, també s’invertisca a retornar al seu estat original les platges que ha danyat. De la mateixa manera, reclamen que quan avança la mar no es valoren els motius exposats i, al seu torn, el Ministeri avança la línia del Domini Públic Marítim Terrestre, privant als municipis i ciutadans dels seus drets Constitucionals. Tot açò mantenint sota el braç els articles 33, 45 i 46 de la Constitució.

Aquestes i moltes altres qüestions, són les que els afectats demanen que el Ministeri reflexione en nom d’una gestió sostenible i respectuosa amb les persones i el medi ambient. Així, s’han manifestat per a dialogar i ser escoltats. Desitgen formar part en la presa de decisions, ja que no són el problema, sinó que han de ser part de la solució.